HAUT-MÉDOC

Chateau Grandis

De eigenaar/wijnmaker heeft als doel om alles in het proces van het wijn maken in dienst te stellen van de expressie van het fruit en om een wijn te maken die lang kan liggen. De samenstelling van de wijn is 50% cabernet sauvignon, 40% merlot en 10% cabernet franc. De houtlagering op gebruikte eikenhouten vaten geeft de wijn structuur en lengte zonder te willen overheersen. De wijnen zijn elegant en toegankelijk. Wel hebben ze wat zuurstof nodig zodat alle aroma's zich kunnen ontwikkelen. Een simpele (water)karaf volstaat. Juist de rijping op fles maakt dat nu jaren als 2014 en 2015 mooi op dronk zijn. Met oogstjaren, 2016, 2018 of 2019 moet je rare dingen hebben gedaan om geen goede wijn te maken. Deze rijpheid van de druiven maakt dat ze  eerder 'op dronk' zijn, maar ze kunnen zeker nog 20 of 30 jaar liggen.

BAROLO

BOURGOGNE

Domaine Roger Belland - Santenay

Dit gerenommeerde wijnhuis is volledig onafhankelijk en zowel eigenaar van diverse wijnpercelen als producent van kwaliteitswijnen. Momenteel zijn de 5de en 6de generatie actief. Het is een voorrecht dit wijnhuis te mogen vertegenwoordigen in Nederland. Goede bourgogne is schaars verkrijgbaar en kostbaar. Door directe samenwerking worden onnodige tussenschakels vermeden. Ik heb 2 rode Premier Crus en 4 witte Premier Crus uitgekozen. Als we het doen, laten we het dan gelijk heel goed doen...

WIT

ROOD

Domaine Saint-Marc

In het kleine plaatsje Paris-l'Hôpital resideert wijnmaker Arnaud Mitanchey. Eigenaar van 9 hectaren wijngaard verdeeld over diverse appellations. Alle wijnen worden 'opgevoed' in houten vaten van 228 liter waarvan een klein deel in 'nieuw Frans eiken'. Dit heeft als doel om de wijn wel structuur en bewaarpotentieel mee te geven maar waarbij het hout niet gaat domineren in de smaak. Ik heb juist voor dit huis gekozen voor de klassieke benadering. De meer commerciële wijnhuizen (en daar zijn er nogal wat van in de Bourgogne) gebruiken technieken waarbij veel vanille, boterigheid en getoast brood de boventoon voeren. Deze elementen komen uit het hout en hebben weinig met de chardonnay druif noch de delicate ondergrond van het terroir te maken. Ieder z'n ding maar ik heb gekozen voor wijnen met mooie mineralen, frisse zuren waarbij het hout niet dominant is. Nu zeker op en top drinkbaar maar over een jaartje of 10 - 20 zullen fruit en mineralen nog meer de boventoon voeren.  

WIT

ROOD

ELZAS - ALSACE

Domaine Michel Fonné

Onafhankelijke wijnproducent Michel Fonné werkt met dochters Déborah en Sarah vanuit Bennwihr vlakbij hoofdstad Colmar. Een mooi breed assortiment biologische kwaliteitswijnen. Ik heb gekozen voor enkele klassiekers zoals pinot gris, riesling en gewurtztraminer. 

RHÔNE - noordelijk

Martin Clerc is een zelfstandige wijnproducent en heeft in 2018 het eigendom overgenomen van zijn vader Louis Clerc die het domaine in 1990 is gestart. De familie heeft diverse wijngaarden in Condrieu, Côte Rôtie en de nieuwere appellation Collines Rhodaniennes. De syrah en de viognier zijn dé druivensoorten in dit deel van het Rhône dal. De wijnen uit deze omgeving behoren tot de meest gerenommeerde in én buiten Frankrijk.  

RHÔNE - zuidelijk 

CHABLIS

SANCERRE EN MENETOU-SALON

MÉDOC

Les Vignerons de l'Uni-Médoc

Coöperatie in eigendom van zelfstandige wijngaardeigenaren. Percelen bevinden zich in het noordelijke gedeelte van de Médoc. De coöperatie maakt zeer betaalbare en diverse wijnen. Ook hier weer een aanbod van wat oudere jaargangen voor de nodige variatie. De Esprit d'Estuaire wordt van harte aanbevolen voor de liefhebbers van stevige, krachtige rode wijn.  

 

CHAMPAGNE

Voor alle feestelijkheden, feestdagen of een mooie zondagse brunch: een glaasje bubbels mag dan niet ontbreken! Ik heb deze twee champagnes geselecteerd om hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Afkomstig van zelfstandige wijnmakers. 

HUISWIJN!